Am o familie internațională. Părinții mei stau în Vancouver iar fratele meu cu ai lui stau în Toronto. Amândouă sunt orașe tinere făcute pe sistemul gridă, foarte corect dezvoltate urbanistic, cu toate calitățile și funcționalitățile tipice orașelor nord-americane.

Frate-meu a venit cu soția și copilul său prima oară în țară după mulți ani și, ca o gazdă primitoare, a trebuit să-mi preiau rolul ghidului pentru perioada pe care au petrecut-o în București. A fost o experiență aparte să văd capitala prin ochii unor oameni obișnuiți cu un peisaj complet diferit de ordinea și rigurozitatea organizării caracteristică urbelor de peste ocean. Mai ales că soția, adică cumnată-mea, e canadiancă venită pentru prima oară într-o țară din estul Europei.

Luând-o la pas cu ei prin centrul Bucureștiului am simțit o dată cu ei mixul de încântare și dezorientare dat de aspectul labirintin și acea senzație de parcă ai fi pe un platou de filmare. “Gotic, clasic, artdeco, neo-românesc, toate stilurile într-un singur cvartal” exclama frate-meu. Părea că nu au mai văzut atât consum de entertainment și atâta distracție într-un singur loc care mustește de caracter și cultură. Simțeam că i s-au spulberat câteva mituri pe care le avea din anii 90 când a părăsit țara. Apoi mi-am dat seama cât de gratuit luăm noi bucureștenii niște lucruri pentru care străinii plătesc bilete de avion și camere de hotel ca să aibe parte din ele.

La plecare printre ultimele vorbe mi-a spus “Întradevăr, e bine aici”. M-am simțit ca un ambasador care și-a făcut bine treaba fără să plece din țară pentru că probabil una din cunoștințele lui va face un detur prin București în următoarea vacanță europeană.

Singura părere de rău este că atunci încă nu era demarată partea a doua a campaniei Open Your City, pentru că ce știu eu despre București este doar o fracțiune mică. Cum ar fi dacă toți exploratorii urbani și-ar pune împreună experiențele și ar împărtăși locurile pe care nu le găsești în site-urile de turism? Heineken pare că înțelege noua lume în care trăim care este bazată pe conectivitate și guvernată de generația “share” iar “OpenYourCity” ia inițiativa exact în această direcție. Practic oricine poate deveni ambasadorul orașului său prin aplicația de pe pagina oficială Heineken sau prin panourile interactive amplasate prin oraș unde pot da “share” spotului lor secret din oraș. Eu dacă m-aș duce de exemplu acum în Stockholm, cu siguranță m-ar interesa să merg undeva unde nu sunt toți turiștii care vin acolo pentru că Wikipedia le-a spus așa. M-aș duce acolo unde cineva ca mine mi-ar recomanda să mă duc. Și ca un mic stimulent, o dată ce intri în joc ai mari șanse să vizitezi alte două orașe pentru că Heieneken face cinste.

A photo posted by Gabriel Maga (@gabrielmaga1) on

Te bagi?